Werkwijze

Allereerst meld je je aan via het aanmeldformulier op de website, via de mail of telefonisch. Als je aanmelding binnen is, neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Voor vergoeding door de zorgverzekeraar heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts of specialist.

Kennismakingsgesprek

Na de aanmelding plannen we een vrijblijvende telefonische kennismaking in om te kijken of jouw hulpvraag past binnen mijn praktijk en of er een match is van beide kanten.

Als je hulpvraag past en jij voelt je prettig bij de kennismaking dan maken we een afspraak voor een intakegesprek.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we verder in op zaken waar je tegen aan loopt, je persoonlijke situatie en alle factoren die mogelijk van invloed zijn op het ontstaan of het in stand houden van je probleem.

Besluiten we om de behandeling te starten, dan komt er een behandelplan. Hierin formuleren we samen de hulpvraag, de behandeldoelen, de werkwijze en de verwachte behandelduur.

Mocht ik tijdens het intakegesprek denken dat ik je niet kan bieden wat je nodig hebt, dan zal ik dit eerlijk met je delen. Ik zal dan mijn best doen om met je mee te denken waar je dan eventueel terecht zou kunnen.

Behandelfase

Tijdens de behandelfase gaan we werken aan jouw doelen. We zullen gedurende deze fase blijven evalueren of we op de goede weg zitten of we iets bij moeten stellen. Ik zal daar opnieuw open en eerlijk in zijn en verwacht dit ook van jou. Als jij je namelijk niet prettig voelt bij mij,  het proces of hoe bepaalde dingen gaan, dan heeft de behandeling geen effect. Eerlijkheid is de sleutel!

Binnen de generalistische basis GGz zijn de behandeltrajecten kortdurend, dit houdt in dat deze meestal niet langer dan 12 behandelsessies zijn.

Behandelmethoden

Binnen Na-NAH psychologie wordt gebruik gemaakt van de volgende behandelmethoden:

Acceptance en commitment therapie (ACT) is een derde generatie gedragstherapie die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit. ACT helpt je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels, negatieve ervaringen en gevoelens die je tegenkomt of bent gekomen in je leven (Acceptatie). Hierdoor is er meer ruimte om te investeren in de dingen die je echt belangrijk vindt (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende onderdelen:

  • Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.
  • Defusie: Afstand nemen van je gedachten.
  • Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).
  • Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.
  • Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
  • Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.

 

 Meer informatie over ACT

Schematherapie is een vorm van psychotherapie waarbij je inzicht krijgt in de invloed van ervaringen uit je jeugd op je gedachten, gevoelens en gedrag van nu en hoe je dit kan veranderen.

In je jeugd ontwikkel je je eerste (onbewuste) ideeën over wie je bent, hoe je je moet gedragen en wat je van de wereld kunt verwachten. Dit vormt de bril waarmee jij naar de wereld kijkt, toen en nu.

Soms heb je als kind bepaalde basisbehoeftes moeten missen en kunnen er schema’s ontstaan zijn die voor problemen zorgen in je latere leven.

Bij schematherapie ga je inzien hoe jouw schema’s zijn ontstaan en welke invloed ze nu op jouw leven hebben. Door dit inzicht kun je bewust andere keuzes leren maken.

Een volledige schematherapie behandeling wordt vaak ingezet bij persoonlijkheidsproblematiek in de specialistische GGZ. Binnen de basis GGZ zullen er voornamelijk elementen uit de schematherapie gebruikt worden om jou inzicht te geven in jouw belemmerende patronen en deze te doorbreken.

Meer informatie over schematherapie

Posttraumatische stressstoornis of PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende en traumatische ervaring. Dit kan met EMDR behandeld worden. Posttraumatische stressklachten zijn onder andere:

  • nare herinneringen aan de gebeurtenis
  • herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
  • vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
  • sneller geïrriteerd/kort lontje
  • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
  • somberheid
  • concentratieproblemen
  • onverklaarbare lichamelijke klachten
  • slaapproblemen

EMDR is een geprotocolleerde therapie die kan worden ingezet als je last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Het doel is om de stressklachten te verminderen.

Meer informatie over EMDR

Mijn manier van werken is vooral gericht op wat bij jou past en wat voor jou werkt. Ik werk daarom vaak eclectisch, dat betekent dat ik vanuit de verschillende methoden onderdelen gebruik tijdens de behandeling.